![](/media/lib/265/n-wezel-3bfafaf897dcb77e1b8a542676b091ae.jpg)
W Manchesterze uzyskano najściślej zawiązany węzeł molekularny
13 stycznia 2017, 11:08Na University of Manchester powstał najbardziej ściśnięty węzeł ze wszystkich dotychczas znanych. Uzyskanie takiej fizycznej struktury może doprowadzić do stworzenia nowej klasy zaawansowanych materiałów
![](/media/lib/366/n-szustakiewicz-1eeed373fc6e7dc16b2dbdbfe16cd0ca.jpg)
Bioimplant, który pomoże w regeneracji kości
19 września 2019, 05:55Nasi naukowcy pracują nad technologią wytwarzania wielofunkcyjnego materiału kompozytowego do odbudowy tkanki kostnej Chcemy wykorzystać naturalną zdolność kości do regeneracji – mówi dr inż. Konrad Szustakiewicz z Wydziału Chemicznego PWr.
![](/media/lib/457/n-energia-d22ea1c3b05796eb74bc84bf89b30445.jpg)
Nowa metoda wytwarzania energii z węgla zasili w przyszłości mikro- i nanoroboty?
8 czerwca 2021, 07:22Inżynierowe z MIT odkryli sposób na pozyskiwanie energii elektrycznej dzięki niewielkim kawałkom węgla, które wytwarzają prąd poprzez interakcję z płynem, który je otacza. Płyn ten to organiczny rozpuszczalnik, który wyciąga elektrony z węgla, a pozyskaną w ten sposób energią można by zasilać reakcje chemiczne czy napędzać mikro- i nanoroboty – stwierdzają naukowcy.
![](/media/lib/584/n-panelesolar-13a3692dea1a97d5fe39fd6e83797227.jpg)
Akumulator bez anody z sodowym elektrolitem stałym nadzieją na przełom?
8 lipca 2024, 11:59Na University of Chicago w Laboratory for Energy Storage and Conversion powstał pierwszy w historii akumulator bez anody z sodowym elektrolitem stałym. Jego twórcy mówią, że może być to niezwykle ważny krok na drodze do taniego, szybkoładującego się akumulatora o wysokiej pojemności. Już wcześniej istniały akumulatory sodowe, akumulatory bez anody i akumulatory z elektrolitem stały. Jednak dotychczas nikt nie połączył tych trzech elementów w jednym urządzeniu, mówi doktorant Grayson Deysher, główny autor artykułu opisującego nowy akumulator.
![Wizualizacja cząsteczki ludzkiej dekarboksylazy uroporfirynogenu](/media/lib/38/pbb_protein_urod_image-f35b45ad6872d3bb42709e8bcdf416e7.jpg)
Białkowy czasoprzyśpieszacz
11 listopada 2008, 18:53Badacz z Uniwersytetu Nowej Karoliny odkrył nowe właściwości enzymu, pozwalające mu na rekordowe zwielokrotnienie szybkości reakcji chemicznej.
![Grafan](/media/lib/65/grafan-kwantowe-kropki-9fe704c244e208a35cd094aea1c5bd4f.jpg)
Grafanowe kropki kwantowe
8 czerwca 2010, 16:02Węglowy grafen sam w sobie jest materiałem cudownym. A co jeśli z oby stron pokryjemy go atomami innego pierwiastka, na przykład wodoru? Otrzymamy równie obiecujący grafan. A co, jeśli wydłubiemy z grafanu pojedyncze atomy? Będziemy mieli kwantowe kropki.
![](/media/lib/97/n-colmenares-de5d27a9ab7a5cdf44b35ac234b4ea80.jpg)
"Alchemiczne" oczyszczanie wody
19 stycznia 2012, 12:29Doktor Juan Carlos Colmenares z Instytutu Chemii Fizycznej Polskiej Akademii Nauk pracuje nad robiącą niezwykłe wrażenie metodą oczyszczania wody i odzyskiwania z niej pożytecznych związków chemicznych.
![](/media/lib/218/n-paleczki-ropy-blekitnej-044e53cd37c98b63d62d731cbf90cfd8.jpg)
Bakterie zombi działają jak koń trojański
4 maja 2015, 09:08Bakterie uśmiercone za pomocą srebra mogą zabijać kolejne mikroorganizmy za pomocą tzw. efektu zombi - dowodzą naukowcy.
![](/media/lib/302/n-mikrokatali-9d948199b1d288820185588c0ddafbde.jpg)
Mikrofluidyka: Leki, perfumy i... astronauci skorzystają z fotoreaktorów jak włos
26 lutego 2018, 15:52Urządzenia wielkości smartfona zdolne przy udziale światła słonecznego oczyszczać wodę dla jednej osoby, biurkowe moduły produkujące z chemicznych odpadów cenne substancje dla farmacji. Budowa tak nowatorskich przyrządów, dostarczających produkt nie porcjami, lecz w sposób ciągły, staje się możliwa dzięki ultradźwiękowej technologii nanoszenia warstw ditlenku tytanu na wewnętrzne ścianki rurek o średnicach liczonych zaledwie w mikrometrach.
![](/media/lib/350/n-kawa-8761dadabadb4ba468911efb00ed035d.jpg)
Zafascynowana kawą chemiczka ujawnia kolejne różnice między cold brew i kawą parzoną na gorąco
7 kwietnia 2020, 05:40Skosztowawszy po raz pierwszy kawy macerowanej na zimno, dr Niny Z. Rao z Uniwersytetu Thomasa Jeffersona nie mogła się oprzeć pokusie zrobienia jej sobie w domu. Rezultat był rozczarowujący, postanowiła więc dokładnie zgłębić różnice między kawą parzoną na gorąco a cold brew. Ostatnie eksperymenty pokazały m.in., z jak uzyskanych ziaren można uzyskać napój o większej zawartości przeciwutleniaczy.